Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Бобоков ще отговаря пред съда по обвинение за нерегистрирани културни ценности

| обновено на 08.03.21 в 12:55
Пламен Бобоков с адвокат Ина Лулчева в съда в Русе.
Снимка: БТА

Бизнесменът Пламен Бобоков ще отговаря пред съда в Русе по обвинение, че е държал незаконно в дома си археологически обекти, които не са били регистрирани по съответния ред. Какво се случи днес в съдебната зала предава кореспондентката ни Ася Пенчева.

При обиск в русенския дом на Пламен Бобоков, извършен на 17 юни миналата година, са открити 50 броя археологически обекта - стрелички и върхове на копия. Тъй като те не са били регистрирани по надлежния ред, на бизнесмена е повдигнато обвинение по Закона за културното наследство.

Днес по време на разпоредително заседание Окръжният съд в Русе реши делото да се води по общия ред. Преди да влезе в съдебната зала Бобоков каза:

„Това е фарс. Това всичко е скалъпено, всичко само с една единствена цел да бъдем наврени в ъгъла и да мълчим“.

Окръжният прокурор Георги Георгиев отговори на коментара му.

„Прокуратурата не участва в никакви поръчки, дали делото е фарс или не, не мога да коментирам, защото той е привлечен като обвиняем за деяние, което е предвидено в Наказателния кодекс, така че ако има такива твърдения те си остават за сметка на защитата“.

Адвокат Ина Лулчева поиска от съда да отмени обезпечението, което съставлява половината от имуществото на Бобоков.

Аргументът на защитата бе, че стойността на намерените предмети е 652 лева, а имуществото - хиляди декари земя и десетки сгради.

„Злонамереност, единствено злонамереност и неспазване на европейските изисквания за наличие на баланс между засягане на правото на собственост и интереса на правосъдието…Това задължително ще бъде следващо дело срещу България“.

Делото продължава на 12 април.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна