Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФИФА подкрепя милиардер за президент на африканската конфедерация

ФИФА
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Световната федарация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино е сключил сделка, за да даде сериозна подкрепа на политически обвързания южноафрикански милиардер Патрис Моцепе по пътя му към поста президент на Африканската футболна конфедерация (КАФ). Това стана ясно след като другите трима кандидати за поста се отказаха и подкрепиха Моцепе.

ФИФА обяви, че споразумението за оттегляне от предстоящите избори на кандидатите Августин Сенгор от Сенегал, Жак Анума от Кот д'Ивоар и Ахмед Яхия от Мавритания е постигнато след срещи в Рабат, Мароко, миналата седмица. Също там всички страни са си стиснали ръцете за обединение зад Моцепе. Същите тези споразумения са предоговорени още веднъж тази събота в Мавритания. На този ден и четиримата се появиха заедно с Инфантино и обявиха, че са постигнали споразумение в полза на "африканското единство".

Също така се смята, че Сенгор и Яхия ще получат вицепрезидентски постове за подкрепата, която осигуряват. За Анума е предвидена позицията на личен съветник на новия президент Моцепе, макар ФИФА все още не е публикувала каквито и да е решения от срещите.
"Четиримата лидери повториха, че това, което ги обединява, е много по-силно от това, което потенциално може да ги раздели", се казва в изявлението на ФИФА. Затова те решиха, че е най-добре да обединят усилията си под лидерството на Патрис Моцепе".

59-годишният магнат в минната промишленост Моцепе и зет на президента на Южна Африка Сирил Рамафоса, в момента е почти сигурен следващ президент на КАФ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна