Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допитване: След 10 г. война за сирийските деца няма бъдеще в родината им

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 10 години война, за сирийските деца няма бъдеще в родината им. Това показва допитване на неправителствената организация „Спаси децата“, публикувано по повод десетата годишнина от военния конфликт в близкоизточната държава, предаде АФП.

„Тази война, продължила 10 години, лиши младите сирийци от тяхното детство“, каза Джеръми Стонър, директор за Близкия изток в неправителствената организация.

Между ноември и декември са били анкетирани над 1900 деца и хора, грижещи се за тях както в самата Сирия, така и в чужбина. В Сирия едно на три деца, принудени да напуснат домовете си, казва, че би искало да живее в друга страна. А 86 процента от сирийските деца бежанци в Йордания, Ливан, Турция и Нидерландия казват, че не искат да се връщат в родината си, посочва БТА.

Над 8,5 милиона сирийски деца, живеещи в страната си и в чужбина, зависят от международни помощи, според ООН. Около 60 процента от децата в Сирия нямат адекватен достъп до храна, а над половината не ходят на училище. От 5,6 милиона деца на бежанци, над 1 милион са родени в изгнание.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна