Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дружеството по ендокринология: Болните от диабет да се ваксинират

Снимка: БГНЕС

Болните от диабет да се ваксинират срещу Covid-19, призова председателят на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова.

Тя съобщи това по време на деветия модул от обучението -  “Часът на диабета“. Той се организира с подкрепата на Посолството на Великобритания в България. Темата на онлайн семинара „Диабет – Бъбрекът страда“ е избрана по повод предстоящия на 11 март Световен ден на бъбрека.

„При диабетиците - силно препоръчително. Това е рискова група, те често са със затлъстяване, често са с хипертония, много често колегите, които лекуват болните с Covid точно това подчертават, че това са най честите заболявания,  които придружават болните с Covid“, каза тя.

Професор Борисова посочи, че ваксинация може да се прави и при заболявания на щитовидната жлеза, включително автоимунни.

Според световната статистика,1 от 3 - ма диабетици развива хронично бъбречно заболяване /ХБЗ/. Някои от тези пациенти достигат до хемодиализа или дори до бъбречна трансплантация.

Проф. Борисова представи информация, според която хроничните бъбречни заболявания засягат 10% от населението на света и 13% от българите. Въпреки това едва 57% от българите изобщо са чували за заболяването. Тя отбеляза, че диабетът, хипертонията и затлъстяването са 3-те основни причини за ХБЗ. Около 25% от пациентите с ХБЗ имат диабет, 70% са с хипертония и 35% са със затлъстяване. ХБЗ е причина за 11% от смъртните случаи при пациенти със захарен диабет.

Вече има и специален сайт за диабета който има повече от 250 000 уникални посещения и в него може да се намери достоверна, изчерпателна и актуална информация за захарния диабет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна