Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 4 млн. дози от ваксината на Pfizer за "горещи точки" в ЕС до края на март

| обновено на 10.03.21 в 17:43
Снимка: архив

Европейската комисия договори с "Pfizer/BioNTech" доставка на 4 млн. допълнителни ваксини срещу Covid-19 за страните-членки в рамките на следващите две седмици. Целта е да се атакуват т.нар. горещи точки, както и да се улесни трансграничното пътуване. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен определи това като ключови моменти за функционирането на здравните системи и на Общия пазар. 

Говорителят на Европейската комисия Стефан де Керсмакер оповести постигнатото споразумение:

"Европейската комисия постигна споразумение с "Пфайзер" /"Байонтек" за доставката на 4 милиона дози ваксина срещу Ковид - 19 за страните от Европейския съюз с цел противодействие на коронавируса в огнищата на разпространение. Ваксините ще бъдат достъпни през следващите две седмици, като разпределението ще бъде пропорционално на населението. Всички дози ще бъдат доставени до края на март. "

"Това ще помогне на държавите членки в усилията им да задържат под контрол разпространението на нови варианти на коронавируса", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Чрез целевата им употреба там, където са най-необходими, по-специално в граничните региони, тези дози също ще помогнат за осигуряване или възстановяване на свободното движение на стоки и хора. Те са ключови за функционирането на здравните системи и единния пазар", коментира още Фонд дер Лайен.

Дозите на ваксината ще се доставят в допълнение към планираните вече доставки. Преди това Pfizer се ангажира да достави общо 500 милиона дози ваксини на Европейския съюз до края на 2021 година.

Дотогава (края на март) са в сила и действащите ограничения за износ на ваксини от Европейския съюз, но от Еврокомисията не изключиха забраната да бъде удължена. Продължават споровете с производителя на ваксини "АстраЗенека". Не се изключва възможността от компанията да бъдат поискани неустойки заради неизпълнени навреме договорни задължения.

Междувременно Великобритания отхвърли твърденията на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че забранява или ограничава износа на ваксини. Британският премиер Борис Джонсън подчерта пред парламента:

"Искам ясно да заявя, че не сме блокирали износа на нито една ваксина или на компоненти за ваксини. Заради пандемията всички сме от една страна - на битката за здравето на цялото човечество. Противопоставяме са на ваксинния национализъм във всичките му форми."


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени