Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на "Дау Джоунс" до нов рекорден връх след инфлация в САЩ в рамките на очакваното

Индексът на сините чипове "Дау Джоунс" (DJIA) нараства с над 1% до нов исторически връх през първата половина на търговията на Уолстрийт в сряда, тъй като ускоряването на инфлацията в САЩ през февруари беше в рамките на очакваното, а основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия) дори отбеляза слабо отстъпление от януарското ниво.

Това сякаш отслаби част от инвеститорските опасения за рязко нарастване на американската инфлация и за евентуално вдигане на американските лихви от Фед в края на годината, което се отрази в известно намаляване на доходността на държавните облигации на САЩ.

Подкрепа за днешното възходящо движение на Уолстрийт за втора поредна сесия на търговия продължава да оказват очакванията, че Камарата на представителите на САЩ ще одобри довечера стимулиращия финансов пакет на президента Джо Байдън на стойност 1,9 трлн. долара. Това ще даде възможност на президента на демократите, които контролират Долната камара на Конгреса, да подпише законопроекта за поредната огромна по размер противоепидемична финансова помощ по-късно тази седмица.

Около два часа след началото на днешната търговия индексът DJIA на 30-те водещи компании в САЩ се повишава с 1,2% към нов исторически връх от 32 227 пункта.

Широкият индекс S&P 500 се повишава с 0,74%, докато технологичният индекс Nasdaq Composite нараства с 0,6%, след като ден по-рано отчете силен скок с 3,7% - най-солидно повишение от 4-ти ноември 2020 г. Този силен подем на Nasdaq е факт, след като в началото на седмица той отстъпи с над 10% от неговия неотдавнашен рекорден връх, което на теория се възприема като навлизане в техническа низходяща ценова корекция.

Графика на индекса DJIA



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна