Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За втори пореден път Берое вдигна Купата на България

За втори пореден път: Берое вдигна Купата на България
Снимка: БНР

Берое Стара Загора спечели за втора поредна година Купата на България, побеждавайки с 85:57 (27:8, 20:15, 18:23, 20:11) Монтана 2003 на финала в столичната зала „Триадица”.

Срещата започна на много високи обороти за старозагорки, които предрешиха изхода на двубоя още през първата четвърт, която завърши 27:8 в тяхна полза.

Това скова тима от Монтана, който продължи да отстъпва чувствително на съперника си до почивката. Паузата дойде при 24 точки (47:23) в полза на Берое.

Чак в началото на второто полувреме Монтана показа по-добра игра. Баскетболистките на треньора Стефан Михайлов започнаха третата четвърт със сериозна мотивация в защита и стопиха пасива си до 15 точки.

Това обаче беше всичко, на което бяха способни и до края на двубоя Берое отново имаше огромно превъзходство, за да премине разликата от 30 точки малко преди финалната сирена.

Жаклин Златанова беше най-добра за Берое с 21 точки, 5 борби и 5 откраднати топки. Матеа Тавич добави още 17 точки, а Теодора Динева завърши срещата с 15 точки.

За Монтана Христина Иванова завърши с 26 точки.

За втори пореден път: Берое вдигна Купата на България

Таня Гатева, старши треньор на Берое: "Признавам си, че очаквах по-оспорван мач и да ни бъде много трудно. Подходихме с много енергия и желание в срещата и на това се дължи голямата разлика в мача. Но ние се готвехме много дълго време за тази среща. Не смятам, че е било по-трудно да защитим купата, отколкото да я спечелим първия път. В България има да победим един отбор и ние го направихме. Преди сезона си поставихме три цели - спечелването на купата, на титлата и на Адриатическата лига. Първата цел вече е постигната."

Жаклин Златанова, MVP на финала: "Този сезон спечелихме купата по-безапелационно, но радостта не е по-малка. Тази година в отбора ни има и чужденки, но химията ни е на много високо ниво и тя се вижда както на терена, така и извън него. През февруари целия месец се готвехме за този мач. Треньорите ни ни направихме микроподготовка точно с идеята днес да бъдем в най-добра форма за този финал."

Стефан Михайлов, старши треньор на Монтана 2003: "Лошото начало ни попречи. Имахме идея и план за мача, който бе напълно разбит с лошата ни игра. В защита се справихме зле и срещу отбор като Берое няма как да не бъдем наказани. Поведоха ни с 20 точки на почивката. След това свалихме на 15 или 16, но после направихме нова грешка и Берое се откъсна много сериозно. Грешките ги направиха състезателки с опит. Не смятам, че е имало повече напрежение или притеснение, може би само нервите ни бяха в повече."

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна