Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дания, Норвегия и Италия спират ваксинирането с "АстраЗенека"

| обновено на 11.03.21 в 17:42
Снимка: БГНЕС

Здравните власти в Норвегия обявиха, че като предпазна мярка временно преустановяват поставянето на ваксината срещу коронавируса, разработена от AstrаZeneca ("АстраЗенека"). Норвегия очаква информация дали има връзка между ваксинирането и случаи на образуването на кръвни съсиреци.

Същевременно Агенция по лекарствата на Италия обяви, че като предпазна мярка е решила да издаде забрана за използване в цялата страна на въпросната партида от ваксината на "АстраЗенека". Решението е взето след сигнали за някои сериозни странични ефекти, съвпадащи по време с ваксиниране с дози от тази партида.

Австрия първа спря ваксинирането с конкретна партида на "АстраЗенека". Същата партида, която наброява 1 000 000 дози и е била доставена в 17 страни, сред които и България.

Италия също забрани партида ваксини на AstraZeneca след два смъртни случая в Сицилия

Италианските здравни власти са разпоредили изтеглянето на партида ваксина срещу коронавирус на AstraZeneca след смъртта на двама мъже в Сицилия, които наскоро били ваксинирани, съобщи източник, близък до въпроса, цитиран от Ройтерс. 

Италианският орган по лекарствата Aifa потвърди, че спира използването на партида дози на AstrаZeneca като "предпазна мярка", добавяйки, че не е установена връзка между ваксината и последващите "сериозни нежелани събития".

По-рано днес Дания също спря ваксинирането с "АстраЗенека".

Дания спира за 14 дни поставянето на дози от ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека", поради опасения, че при хора, на които тя е била поставена, са се образували тромби, предаде Ройтерс. 

По-рано Австрия съобщи за тромбозни реакции от ваксината на АстраЗенека и блокира цяла партида от препарата. Европейската агенция по лекарствата обаче, не препоръчва блокирането на тази ваксина. 

В България на този етап масовата ваксинация се извършва именно с Оксфордската ваксина.

От датските здравни власти уточняват обаче, че към настоящия момент връзката между ваксината и образуването на тромби не е доказана. Не се посочват колко са информациите за образуване на тромби. 

Датските здравни власти заявиха, че ще разследват въпроса заедно с ресорните органи на други страни от Европейския съюз и с Европейската агенция по лекарствата. Те подчертаха, че не са се отказали от използването на ваксината, а само временно спират поставянето на дози от нея.

Според тях още 6 европейски страни са преустановили употребата на ваксините на "АстраЗенека".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени