Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма закононарушения при референдума за Обзор

Снимка: Даниела Костадинова

Няма установено закононарушение при провеждането на референдума за отделянето на Обзор и още 6 селища от Община Несебър. Областната управа в Бургас вече е изпратила преписката от общественото допитване в Министерския съвет. В Административния съд в Бургас също няма постъпили жалби. 

Към преписката изпратена в Министерския съвет, Областната управа в Бургас е приложила и отвореното писмо на жителите на село Баня, които са против отделянето им от община Несебър. Това заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков: 

"От наша страна забележки по законосъобразното провеждане на референдума няма. Доокомплектовали сме преписката. В последния момент даже пристигна едно отворено писмо от жителите на село Баня, което сме го добавили към преписката. Преписката вече е входирана в Министерски съвет-София".

Кога, как и дали ще бъде създадена нова община с център Обзор трябва да реши Министерския съвет, уточнява Вълчо Чолаков: 

"Преписката се изпраща за становище до регионалния министър, който връща към Министерски съвет своето становище и съответно Министерски съвет вече преценява всички факти и обстоятелства и взема решение дали да удовлетвори искането или съответно да отхвърли това искане".

В Закона не е предвиден срок, в който Министерския съвет да вземе решение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна