Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнозната цена на природния газ за април е 32,32 лв. за мегаватчас

Снимка: БГНЕС

През следващите два месеца природният газ ще поскъпва, сочи прогноза на "Булгаргаз". От компанията изчисляват, че през април скокът трябва да е с 13 на сто, а през май се очаква ново увеличение от 6,5 процента.

Цените са изчислявани към днешна дата и предстои да бъдат актуализирани, посочват още от дружеството.

"Булгаргаз" предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да утвърди цена на природния газ за април в размер на 32,32 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, гласи съобщение на компанията.

По-рано днес от "Булгаргаз" информираха, че прогнозната цена на природния газ за май е 34,44 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Прогнозната цена на газа отразява развитието на европейските газови пазари и котировките на алтернативните на природния газ горива към 10 март. Актуализираното предложение за утвърждаване на цената на природния газ от КЕВР ще бъде внесено от "Булгаргаз" ЕАД на 1 април, като се отчетат котировките на ценообразуващите компоненти към 31 март, се посочва в съобщението на компанията.

КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 март 2021 г. в размер на 28,64 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

За предходния месец февруари утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 30,39 лв./MWh.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна