Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци в Лондон заради убийството на жена от полицай

Бдение в Лондон за убийството на Сара Еверард
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сериозни сблъсъци с полицията имаше в Лондон след като стотици се събраха да почетат паметта на 33-годишната Сара Еверард. Тя беше отвлечена и убита от полицейски служител. Планираното бдение беше забранено, заради локдауна.

След като не беше разрешено събирането в Южен Лондон, където за последен път е била видяна Сара Еверард на 3 март, организаторите на бдението посъветваха хората да го проведат като запалят свещи пред домовете си.

Мнозина постъпиха така, включително премиерът Борис Джонсън и годеницата му Кари Симъндс. Но стотици лондончани пренебрегнаха  предупреждението да не се събират. В опит да въведе ред полицията прибегна до доста твърди мерки, както стана ясно от разпространените кадри.

Действията на полицията бяха осъдени от политици от целия политически спектър, които смятат, че е бил възможен някакъв компромис за мирното протичане на бдението.

Дори кметът на Лондон Садик Хан коментира, че полицията е отговорна да прилага закона за COVID-19, но от сцените, които е видял, реакцията на полицията е била неприемлива и той ще търси обяснение от висшето й ръководство.

Останките на Сара Еверард бяха намерени тази седмица в графство Кент, след като тя изчезна безследно на 3 март.

Задържаният 48-годишен полицейски служител Уейн Казънс беше изправен пред съда и обвинен в нейното отвличане и убийство.

Смъртта на Сара Еверард възроди и стария дебат във Великобритания за сигурността на жените.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна