Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионални избори в Германия: Християндемократите на Меркел губят в две провинции

| обновено на 14.03.21 в 22:59
Премиерът на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман от Зелените гласува - 14 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германските християндемократи понесоха тежки поражения на състоялите се днес гласувания за парламенти (Ландтаг) в две германски провинции. Шест месеца преди федералните парламентарни избори това е удар за председателя на партията Армин Лашет и шансовете му да стане канцлер, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

В югозападната провинция Баден-Вюртемберг ХДС получи рекордно ниска подкрепа от 23 на сто, сочат прогнозните резултати, а в съседната Райнланд-Пфалц също отбеляза спад - за партията са гласували 26,5 процента от избирателите.

Това е най-лошото представяне на ХДС и в двете провинции, отбелязва ДПА. Това е не е добра изборна вечер за ХДС, призна генералният секретар на партия Паул Цимяк, който обясни лошите резултати на партията му се дължат на скандалите с поръчките на маски и напрежението, породено от управлението на криза, предизвикана от епидемията.

"Наистина непочтеното поведение и безсрамие на отделни депутати" създаде голямо напрежение в предизборната кампания, заяви Цимяк.

Днешното гласуване ще се отрази и на избора на наследник на Меркел на кацлерския пост и на предстоящите регионални и федерални избори, които са наесен.

Според екзитпол проучвания на телевизия Це Де ЕФ в провинция Баден-Вюртемберг „Зелените“ увеличават предимството си  иса на първо място с 31,5 процента, а ХДС на второ с 23 на сто, което е спад в сравнение с 27-те процента, които християндемократите получиха на предишните избори през 2016 г.

В Райнланд-Пфалц начело според екзитпол проучванията Германската социалдемократическата партия (ГСДП) е на първо място с 33,5 на сто от гласовете и изпреварва ХДС, която до миналия месец водеше в социологическите проучвания, но сега получава само 26,5 на сто - най-лошият резултат за партията в тази провинция. На трето място в Райнланд-Пфалц е "Алтернатива за Германия" с 10,5 на сто, следвана от Свободна демократическа партия с 6,5 процента, "Зелените" с 8,5 на сто и "Свободните избиратели" с 5,5 на сто.

Резултатите в Баден-Вюртемберг и победата на „Зелените“, осигурява трети мандат на Винфрид Кречман като премиер на провинцията.

ХДС може да отпадне от управлението на Баден-Вюртемберг, ако премиерът Винфрид Кречман от "Зелените" предпочете да се коалира със социалдемократите и либералите, отбелязва агенция Франс прес.

Баден-Вюртемберг някога бе бастион на ХДС. Там се намират централите на някои от най-големите германски корпорации - Мерцедес Бенц, Хуго Бос, Роберт Бош и Порше.

Кречман благодари на подкрепилите го избиратели и посочи, че смята да създаде "надеждно и стабилно правителство", но отказа да каже дали ще продължи коалицията на „Зелените“ с християндемократите, или ще създаде нова със социалдемократите, които според екзитполовете печелят 12 на сто от гласовете, и насочената към бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП) , която получава 11,5 процента

Екзитполовете от днешните избори показват спад и в популярността на дясната партия "Алтернатива за Германия" (АзД) , въпреки че и в двете провинции тя събира над 10 на сто от вота.

Екзитпол проучвания на телевизиите А Ер Де и Цет Де Еф сочат, че в Баден-Вюртемберг за АзД са гласували 12,5 на сто от избирателите, докато на предишните изборите през 2016 г. те са били 15,1 на сто.

В съседната провинция Райнланд-Пфалц прогнозните резултати също показват намаляване на подкрепата от 12,6 през 2016 г. на 10,5 на сто на днешните избори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна