Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина основателят на група "Тангра" Константин Марков

| обновено на 15.03.21 в 19:44
Снимка: Георги Нейков, БНР

На 71-годишна възраст след усложнения от Covid-19 почина Константин Марков, музикант и композитор, основател и басист на група "Тангра".
Роден е на 3 октомври 1949 г. в София.
От края на 60-те години на миналия век става част от група "Бъндараците", а през 1976 г. основава легендарната група "Тангра".
Светла да е паметта му!

Константин Марков навлиза в света на рока, вдъхновен от „Бийтълс“. Първо свири с „Бъндараците“, участва в групите на Емил Димитров и Лили Иванова, през  1976 г. създава една от емблематичните за българския рок група – „Тангра“. През годините тя претърпява различни трансформации, а почти всяка песен става хит - „Бъди, какъвто си“, „До последен дъх“, „Жулиета“, „Оловният войник“, „Богатство“, „Нашият град“, която е задължително изпълнявана по няколко пъти на концертите из страната.

Константин Марков и Кирил Маричков заедно създадоха първото рок радио „Тангра“.

„Рокът е философия, рокът е начин на мислене, рокът е верую и естетика и, разбира се, най накрая -  начин на живот“, каза в интервю за БНР музикантът. Той е автор на сигналите на много от предаванията на Националното радио – „Графити по въздуха“, „Музикална суматоха“, "Рок лавина“ и др.

Песните, които остават незабравими за слушателите, вълнуват, защото идват от преживяното и минават през сърцето:

„Трябва да се разбере, че, за да имаш успех в музиката, както разбира се и във всяко едно изкуство, трябва да си много искрен. А пък още по-силно става, когато ти – по един или друг начин, пресъздаваш това, което преживяваш чрез музика и чрез текст, разбира се“, каза Константин Марков в едно от последните си интервюта за програма "Хоризонт" на БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна