Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново на протест срещу наредбата за дейността на автошколите

Снимка: БГНЕС

Протест срещу спорната наредба, регулираща дейността на автошколите, се проведе в София. Според организаторите от Българската автоинструкторска колегия промените, залегнали в наредбата, представляват предпоставка за корупция и ще затруднят работата на инструкторите.

Това е поредният протест на автоинструкторите срещу Наредба 37. Те отново се обявиха против въвеждането на джипиес контрол по време на изпитите за шофьорска книжка. И още:

"Протестираме срещу Наредба 37, да отпадне изцяло.  Да отпадне увеличението на часовете. Искат колите да са собственост на школите", каза Стоян Стоянов, собственик на автошкола.

Камен Иванов от Българската автоинструкторска колегия се обяви и против концепцията за обучение по безопасност на движението по пътищата, разработена от Държавната агенция по пътна безопасност:

"Примерно, на две-три явявания на година има право курсистът и е със силно завишена изпитна такса. Колкото е по-висока таксата, значи толкова корупцията става по-голяма. Плюс това се набляга и на самоподготовка и за нас евентуално ще останат едни четири-пет часа да го доучим".

За разлика от предишните мащабни протести на автоинструкторите днес на жълтите павета се събраха около десетина учебни автомобила.

Причината - липса на подкрепа от останалите браншови организации:

"Някои от старите организации е пуснала във „Фейсбук“, че Наредба 37 е отпаднала и няма да се приема, което не е вярно", каза Камен Иванов.

Автоинструкторите не одобряват част от промените в наредбата за тяхната работа. Според инструктори текстовете могат да доведат до фалити на малки и средни автошколи. Фирмите настояват да не се въвежда електронно следене на учебните коли с GPS.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени