Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редакцията на руския вестник "Новая газета" стана обект на химическа атака

Редакцията на "Новая газета"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещу редакцията на руския вестник "Новая газета" в центъра на Москва е извършено нападение с неизвестно химическо вещество. Това съобщи главният редактор на изданието Дмитрий Муратов.

На мястото на инцидента пристигнаха полицаи, служители на Министерството на извънредните ситуации и на Федералната служба за сигурност.

Неизвестна химическа субстанция е разпръсната пред входа на сградата, където се помещава редакцията на „Новая газета“.

Дмитрий Муратов не изказа предположение кой може да стои зад атаката, но припомни, че по-рано днес три неправителствени организации поискаха от руските власти да разследват няколко бойци от частната военна компания „Вагнер“ за убийството на сирийски гражданин в Сирия през 2017 г.

В искането си правозащитниците се позовават на публикации в „Новая газета“.

Не за първи път изданието е обект на подобни атаки. През 2017 г. неизвестни подпалиха автомобила и атакуваха с химическо вещество дома на журналистката Юлия Латинина.

През 2018-а пред редакцията беше поставен траурен венец с заплахи към журналиста Денис Коротков, който разследва дейността на „Вагнер“.

Няколко дни по-късно на същото място беше намерена отрязана овнешка глава, както и заплашително послание към цялата редакция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна