Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън с първи визити в чужбина - Япония и Южна Корея

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкън външният министър на Япония Тошимицо Мотеги и министърът на отбраната на Япония Нобуо Киши (отляво надясно) по време на срещата в Токио - 16 март 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на посещение в Япония, призова днес за засилване на отношенията между Вашингтон и Токио, предаде "Ройтерс".

Визитата на Блинкън и на американския министър на отбраната Лойд Остин в Япония има за цел да укрепи съюзните отношения с Токио на фона на нарастващата активност на Китай.

Освен Токио, Блинкън и Остин ще посетят и Сеул. Това е първото пътуване в чужбина на министри от правителството на американския президент Джо Байдън.

В Япония Блинкън и Остин ще обсъдят широк спектър от въпроси, като се започне от свободата на корабоплаването в Южнокитайско и Източнокитайско море и се стигне до севернокорейската ядрена заплаха и военния преврат в Мианма.

"Дойдохме, за да потвърдим отново факта, че съюзът ни (с Япония) е крайъгълният камък на мира, сигурността и благоденствието" за нашите страни, изтъкна Блинкън в изявление пред служителите на американското посолство в Токио.

"Икономическите взаимоотношения между САЩ и Япония са, както добре знаете, едни от най-силните в света", заяви американският държавен секретар пред група високопоставени японски бизнесмени.

Блинкън изтъкна, че пандемията от коронавируса е разкрила слаби места във веригите за доставки на продукти от първа необходимост, сред които е и медицинското оборудване.

В разговора си с японския външен министър Тошимицу Мотеги Блинкън заяви, че Съединените щати искат да си сътрудничат с Япония и останалите си съюзници в региона по въпроса с денуклеаризацията на Северна Корея.

Токио и Вашингтон споделят общ ангажимент към демокрацията, човешките права и върховенството на закона, които са изложени на опасност на много места, включително и в региона, като например в Мианма и, по други начини, в Китай, каза още Блинкън.

Американският министър на отбраната Лойд Остин се срещна с японския министър на отбраната Нобуо Киши.

Киши заяви, че двамата с Остин ще обсъдят действията на Китай в Източнокитайско и Южнокитайско море и някои конкретни инициативи, с които Япония и САЩ могат да засилят възможностите си за сдържане и отговор на китайските прояви.

Остин, от своя страна, заяви, че американско-японският съюз е крайъгълен камък на справянето с днешните и утрешните предизвикателства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна