Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия даде на Twitter месец, за да премахне "незаконно съдържание"

Руските власти обявиха днес, че дават един месец на американската социална мрежа Twitter (Туитър) да премахне "незаконното съдържание" от платформата си под заплаха да бъде блокирана в страната, предаде БТА като цитира Франс прес.

Русия отправи първото предупреждение миналата седмица, като "забави" работата на мрежата, която обвинява, че не е премахнала съдържание, подтикващо непълнолетни към самоубийство, съдържащо детска порнография или информация за употребата на наркотици. 

Руските власти обвиняват по-конкретно американската компания, че не е отговорила на искания за премахване на около 3100 публикации. От Туитър отхвърлиха обвиненията и заявиха, че са "много обезпокоени" от "опитите за блокиране и задушаване на обществената комуникация в интернет". 

"Туитър не отговори адекватно на исканията ни и, ако нещата продължават така, след месец ще бъде блокиран", заяви днес за агенция Интерфакс Вадим Суботин, заместник-директор на руския контролен орган за съдържанието в интернет Роскомнадзор.

"Дали сме един месец и наблюдаваме реакцията на Туитър относно премахването на незаконно съдържание", каза той и добави: "Ако Туитър не отговори на изискванията . . . ще разгледаме въпроса за пълното му блокиране."

Този спор илюстрира нарастващото напрежение през последните месеци между големите чуждестранни социални мрежи и Русия, която осъжда тяхното всемогъщество и критикува начина, по който управляват съдържанието си, особено политическото, отбелязва АФП.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна