Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Стандарт енд Пуърс" потвърди кредитния рейнтинг "АА +" на САЩ със стабилна перспектива

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" (S&P Global Ratings) потвърди суверенния рейтинг на САЩ на ниво "AA +" със "стабилна" перспектива.

Агенцията базира това свое решение на силните американски институции, диверсифицираната и устойчива икономика, съчетана с гъвкавост на паричната политика и уникален статут като емитент на водещата световна резервна валута.

S&P обаче отбеляза, че нивото на суверенния рейтинг е ограничено от високия държавен дълг и фискалните дефицити, като и двата показател се влошиха през миналата година след икономическия шок, причинен от пандемията.

Въпреки прогнозираните големи фискални дефицити в близко бъдеще, кредитната агенция очаква правителството да въведе изравнителни мерки, за да започне да се справя с дългосрочните фискални предизвикателства.

"Стабилната" перспектива пред "АА +" рейтинга на САЩ показва, че отрицателните и положителните рейтингови фактори ще бъдат балансирани през следващите три години.

"Стандарт енд Пуърс" вижда бърз икономически растеж в САЩ през тази и следващата година, тъй като коронавирусната пандемия отстъпва и икономиката се възползва от безпрецедентните фискални и парични стимули.

S&P също така посочи, че бързият икономически отговор на пандемията илюстрира способността на управляващите институции в САЩ да предприемат навременни мерки по време на криза.

Агенцията очаква постепенното оттегляне на безпрецедентните фискални стимули в САЩ да стабилизира нетната държавна дългова тежест до около 100% от БВП през следващите няколко години.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.