Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наука за бизнес 2021

Снимка: ИАМСП

Едно от най-дългоочакваните бизнес събития „Наука за бизнес“, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската академия на науките, се завръща изцяло онлайн, след отлагането му през 2020 г., поради пандемията.

Събитието ще се проведе на 18 март, четвъртък, от 10.30 часа и ще покаже най-интересните разработки на Академията, готови да се превърнат в успешен бизнес. Форумът цели да покаже на българските бизнес среди, че БАН произвежда множество продукти и технологии, готови да излязат на пазара или да бъдат внедрени в производството за оптимизация на процесите в предприятията.

„Изключително голям е интересът към събитието. Ще покажем разработки, които са готови да бъдат представени пред бизнеса, и заедно с него да се доразработят и да се приложат в практиката. Разработките са свързани с Covid-19, зелената икономика и много други. По време на пандемията не се отчита проблем във връзката между науката и бизнеса. Дори в някои отношения има позитивно развитие. Притежаваме изключително голям потенциал от човешка гледна точка“, коментира пред радио София д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия

Основна мисия на „Наука за бизнес“ е да подпомогне изграждането на устойчива институционална среда за сътрудничество и взаимодействие между българската наука и бизнеса и ще събере на едно място във виртуалното пространство представители на институтите, лабораториите и Единния център за иновации на БАН. 

В срещата ще участват също десетки български предприемачи, собственици на компании и иновационни ентусиасти. В рамките на форума ще бъдат представени съвместни проекти между БАН и българските предприятия, успели да се наложат на пазара, както и научно-приложните продукти и технологии на изследователи от Академията, по които се работи в момента.

С редица презентации, събитието ще покаже най-интересните проекти на Академията за оптимизация на индустриалните задачи, 3
D цифровизация, енергийна ефективност, водородни технологии, екология, електро- и топлопроизводство, съхранение на енергия, медицина, вирусология, фармацевтична промишленост, лозарство, винарство и много други.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна