Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Ползите от ваксината на "АстраЗенека" надвишават рисковете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Групата експерти на Световната здравна организация, отговарящ за безопасността на ваксините, заяви в сряда, че счита, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на "АстраЗенека" (AstraZeneca) надвишават рисковете и препоръчва ваксината да продължи да се прилага.

"Глобалният консултативен комитет на СЗО за безопасност на ваксините внимателно оценява най-новите налични данни за безопасността на ваксината на "АстраЗенека". След като този преглед приключи, СЗО незабавно ще информира обществеността за своите констатации", се посочва в изявление само ден, след като експертите проведоха среща при закрити врати, съобщава Ройтерс.

Кейт О'Брайън, директор на Департамента по имунизация, ваксини и биологични продукти на СЗО, заяви, че комисията за безопасност на ваксините оценява дали нежелани събития, такива като кръвни съсиреци, всъщност са свързани с ваксинацията.

"Не бива да тълкуваме прекомерно тези конкретни числа, излезли от опитите. Това са високоефективни ваксини, това са животоспасяващи ваксини, те са безопасни ваксини и трябва да продължим с тяхното използване", каза О'Брайън на пресконференцията на СЗО.

"Така че всеки, на когото се предлага ваксина, трябва да приема каквото се предлага от програмата и да се гарантира, че ваксините, които се произвеждат, се използват максимално", добави тя.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна