Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Първа линия - разходка по плажа на Слънчев бряг" - изложба на Андреа Попйорданова

Андреа Попйорданова, Първа линия
Снимка: Андреа Попйорданова

"Първа линия - разходка по плажа на Слънчев бряг" - така е озаглавена изложбата в галерия "КО-ОП" в София, която можете да видите до 30 март. Изложбата се съпровожда и от книга с лимитиран тираж. Автор е Андреа Попйорданова - илюстратор, графичен дизайнер, съосновател на "Колектив чарк". Завършила е магистратура в Лондон.

Андреа Попйорданова обясни, че проектът не е започнал от Слънчев бряг. Първоначалната идея била да се опита с метода на книгата и илюстрацията да разкаже действителна история, документална история, свързана с тема, която я вълнува.

"Темата, която ме вълнува е застрояването на нашето Черноморие от много години", каза в предаването "Хоризонт до обед" Андреа Попйорданова.


Тя е събрала информация за строителството на Слънчев бряг от архитекти, статии.

"Разговаряйки с тях стигнахме до идеята, че това място е паметник на времето. Тези бутафорни елементи показват какво е било състоянието на обществото, когато са били построени. 



Те са в рязък контраст със строителството преди това, с това какво е било построено, какво е било възможно на територията на България. Те не съвпадат с моите вкусове, естетика и това, което искам да виждам на морето", допълни Андреа Попйорданова. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна