Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобноявават се имунизациите с "АстраЗенека"

| обновено на 18.03.21 в 22:35
Снимка: БГНЕС

Заповедта за временно преустановяване на имунизирането срещу коронавирус с ваксината на "АстраЗенека" в страната ни се отменя и още от петък препаратът ще може да бъде прилаган.

Това обяви на извънреден брифинг в четвъртък вечер, 18 март, председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, след като малко преди това Европейската агенция по лекарствата обяви ваксината на "АстраЗенека" за безопасна и ефективна и с категоричност заяви, че ползите от нея надхвърлят многократно рисковете. Същевремнно обаче не беше изключена категорично връзката ѝ със случаи на съсирване на кръвта.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че от утре работа подновява електронната система за записване за ваксинация, а още тази вечер ще бъде изпратено известие на хората, които утре ще могат да се явят във ваксинационните центрове.

10 страни членки на Европейския съюз обявиха, че подновяват имунизацията на населението си срещу коронавируса с ваксината на "АстраЗенека". Това станаq след като тази вечер Европейската агенция по лекарствата обяви категорично, че ползите от тази ваксина са далеч по-големи от рисковете от смъртоносни странични ефекти. Европейският регулатор все пак отбеляза, че е възможно да има връзка между ваксината и случаите на тромбоза и кровоизливи, но това продължава да се проучва.

България беше сред първите страни, които отмениха временната пауза и от утре се подновява използването на ваксината на "АстраЗенека". По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че към момента има налични 100 000 дози от нея.

Електронният регистър на желаещите да се ваксинират срещу коронавируса възобновява запrсването за имунизация. Регистрирането на нови потребители обаче ще е възможно от събота - 20 март, съобщиха от дружеството "Информационно обслужване".

Всички, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи SMS или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне.

Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец, в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове.

В Германия, Франция, Италия, Латвия, Литва и Кипър ваксинациите с "АстраЗенека" също ще бъдат подновени утре. От другата седмица това ще стане и в Нидерландия, Испания и Португалия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени