Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има забавяне на инвестициите, ако концесията за Летище София бъде стартирана

Няма да има забавяне на инвестициите, ако концесията за Летище София бъде стартирана. Това обявиха на пресконференция представители на концесионера на летището.

Фондът "Меридиам", който държи 99% от консорциума "Софкънект", избран за концесионер на летище София, е признат инвеститор в публични и инфраструктурни активи в световен мащаб с 95 проекта за последните 15 години, много от които свързани с летища като летището "Ла Гуардия" в Ню Йорк, посочиха от ръководството на компанията.

От компанията успокоиха, че Фондът инвестира в проекти с обществено значение, които отговарят на най-високите стандарти в социалния и екологичен сектор. От "Меридиам" бяха категорични, че инвестициите няма да се забавят и се ангажираха в края на концесията "да върнат на България едно напълно обновено и модерно летище, което да привлича чуждестранни инвеститори".

Терминал 3 на летище София ще бъде построен през първите 10 години на концесията, увериха от "Меридиам".

Според концесионера, заради намаленият пътникопоток по време на коронавирусната кризата се налага летищните такси да бъдат отложени с 10 години, за да се запази финансовата устойчивост на летището и да бъде изпълнена инвестиционната програма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна