Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще стъпят ли скоро хора на Марс

Роувърът „Пърсивиърънс“ на Марс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Благодарение на напредъка на технологиите машини стигат до Марс. Възможно е и хора да стъпят скоро на Червената планета. 

"При определени условия не е невъзможно и се надяваме това да се случи, аз искрено се надявам и вярвам, че ще бъде в рамките на нашия живот, на живота на това поколение. Можем да изпратим като начало поне хора, които да проправят първите стъпки в овладяването на Марс". Това каза пред БНР Венцислав Петров, дипломиран магистър от програмата "Астрономия и популяризация на астрономията" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

След това можем да говорим за това къде ще живеем там, как ще се придвижваме, с какво ще храним.

"Ако говорим за жилища на Марс, единият вариант е това да са жилища от предварително доставени модули. За мен по-интересно са концепциите за хабитати на Марс. Тези жилища трябва да са така проектирани, че да могат да бъдат построени с ресурсите, с които разполага Марс на база на технологията на ЗD принтирането". 

Венцислав коментира, че "най-популярното мнение е, че със сигурност Марс ще има с какво да се самоиздържа като отделен свят".

"Марс е удобна площадка от гледна точка на ракетните инженери, ниската гравитация е истински благодат, защото намалява в пъти и цената, и усилията, необходими за това да извеждаш полезен товар в орбита. И силата на Марс, и икономиката на Марс, дори във фантастичните книги е икономика на услугите по-скоро, отколкото на ресурсите, защото от Марс би могло доста по-лесно, с много по-ниска цена да се стигне до използване на ресурсите на пояса между Марс и Юпитер". 

Според магистъра има доказателства, че на Марс съществуват залежи от ценни метали в стотици пъти повече от това, което ние бихме добили на Земята.

"Аз вярвам, че вероятно малко преди 2050 година, може би около 2035 година, ще имаме пилотиран полет до Марс". 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна