Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин се ваксинира във вторник

Русия има договори за доставка на „Спутник V“ за 700 милиона души

| обновено на 22.03.21 в 18:05
ваксина "Спутник V"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин ще се ваксинира срещу Covid-19 утре. Това съобщи самият той на среща със създателите и производителите на руските ваксини. 

Владимир Путин припомни, че в Русия са създадени три ваксини срещу Covid-19. По думите му ситуацията с разпространението на инфекцията се е стабилизирала. До момента 4 300 000 души са се ваксинирали изцяло, а 2 000 000 са получили само първата доза от съответната ваксина: 

"Днес с увереност можем да кажем и практиката безспорно го потвърждава, че руските ваксини са напълно надеждни и безопасни. Още повече, никакви други подобни чуждестранни препарати не демонстрират такава висока степен на защита". 

Президентът Путин подчерта, че Русия е договорила с чуждестранни компании производството на 700 000 дози годишно от първата руска ваксина „Спутник V“. Както и че препаратът е регистриран в 55 страни по света с население  1,4 милиарда души. 

Говорейки на предавано по телевизията съвещание, посветено на руските Covid ваксини, той заяви също, че Русия е подписала международни договори за доставка на ваксината „Спутник V“ за 700 милиона души.

В същото време Путин нарече „странно“ изявлението на еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон, който каза, че Европейския съюз не се нуждае от „Спутник V“:

"Ние никому нищо не натрапваме. Когато обаче чуваме такива изявления от официални лица, възниква въпросът чии интереси представляват и защитават тези хора. Интересите на някакви фармацевтични компании или на гражданите на европейските страни? С какво се занимават? С лобиране?". 

Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко обяви на заседанието, че са завършили клиничните изпитания на „Sputnik-Light“ - еднократната версия на ваксината срещу Covid-19. Той съобщи още, че на 10-и април в Москва се очакват представители на Европейската агенция по лекарствата. 

Междувременно стана ясно че Владимир Путин е обсъдил по телефона с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел евентуалното използване на „Спутник V“ в Европейския съюз. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна