Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Личните лекари не искат да им отпускат ваксини "на час по лъжичка"

Трябва да има избор и имунизационните препарати да се доставят навреме, в достатъчни количества, подчерта доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров
Снимка: БГНЕС

Анкета сред 15% от всички лични лекари в страната показва, че 73 на сто от тях за заявили между 50 и 200 дози ваксини, а ¾ от общопрактикуващите са получили едва между 10 и 40 дози.

Това съобщи пред Радио София доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

„Всъщност ние не сме ги поръчали за нас, а за хората, които са се записали с желание да се имунизират. В над 99% от случаите се поставяше векторната ваксина (на „Астра Зенека“, бел. ред.). При добра логистика имаме готовност да поставяме и РНК. Още повече че над 65% от хората предпочитат РНК ваксина.“

По думите на доц. Киров разколебаването у населението ще се разбере едва когато бъдат доставени достатъчно дози и хората отново бъдат поканени за имунизация.

Личните лекари не сме абдикирали, напротив полагаме усилия да участваме активно в процеса на ваксинация. Трябва да се подобри логистиката, да има избор на ваксини, както и те да идват навреме и в достатъчни количествa, подчерта доц. Киров.

С него разговаря Елена Пъневска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна