Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решенията на секционните комисии в чужбина ще могат да се обжалват пред ЦИК

Снимка: архив

Действията и решенията на Секционните избирателни комисии извън страната ще могат да се обжалват пред Централната избирателна комисия, жалбите ще се подават на мейла на комисията или ръководителя на дипломатическото или консулско представителство, който я изпраща незабавно в ЦИК.

Срокът за произнасяне е незабавен - до 1 час от постъпване на жалбата и преди края на изборния ден.

С методическите указания за работа на секциите извън граница ЦИК забрани предварителното раздаване на изборни книжа и материали, изнасянето на кутии за гласуване, списъци и бюлетини извън изборното помещение след приемането им от комисията на 3 април, по време на гласуването и преброяването на гласовете.

В изборното помещение се забраняват разговори от присъстващите на език, различен от българския.

Отказ на комисията да допусне избирател да гласува трябва да е в писмена форма с кратки мотиви, връчва се на избирателя, а той може това да оспори това пред ЦИК по електронен път.

Самоличност пред комисията се установява с българска лична карта, паспорт, дипломатически или служебен паспорт или военна карта само за военнослужещи. Не се допуска гласуване с шофьорска книжка.

Ако личната карта или паспорта са изтекли от 13 март миналата година към деня на гласуването, не се изисква удостоверение след подадено заявление за подновяване на документа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна