Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари в Гърция са против безплатни тестове за Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фармацевти и лекари в Гърция обявиха, че се отнасят с недоверие към безплатните тестове за коронавирус, които гражданите ще си правят сами. Те подчертават, че няма гаранция за обективен резултат, а отпадъците могат да предизвикат екологични проблеми.

Част от лекарите в Гърция изразяват недоверие към резултатите от бързите тестове, които гражданите ще си правят сами.

Медиците считат, че тестовете трябва да се извършват само от медицинско лице, за да е достоверен резултатът. А резултатите трябва да се контролират от личните лекари.

В същото време фармацевтите поискаха заплащане за извършване на раздаването на безплатните тестове. Правителството уточни, че гражданите ще получават по един тест за Covid-19 на седмица безплатно, а фармацевтите ще бъдат компенсирани за тази услуга.

Раздаването на безплатни тестове събуди много спорове по отношение на отпадъците от изследването. Лекари предупреждават, че материалите от теста, независимо от резултата, трябва да се обработват съгласно законодателството в специални контейнери.

Хвърлянето на тестовите отпадъци в кофите за отпадъци може да предизвика дори разпространение на вируса, предупреждават специалистите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна