Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗХГ: Променят се препоръчителните дневни дози на витамини и минерали

„Съществуващата Наредба за хранителните добавки не е актуализирана повече от 11 години, но сега има и нов Закон за храните, затова се налага и сегашната промяна, за да се включат и промените на европейско ниво“, посочи пред БНР д-р Димитър Димитров, държавен експерт Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ в Министерство на земеделието, храните и горите.

Нова наредба на Министерство на земеделието налага сериозни промени в търговията с хранителни добавки.

Наредбата предвижда хранителни добавки да се продават само в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии. Търговията с хранителни добавки от разстояние може да се извършва от регистрирани бизнес оператори. Или казано по друг начин - интернет търговците също ще трябва да се регистрират.

В наредбата се обръща и специално внимание на веществата, които не могат да се съдържат в добавките.

„Много съществени са промените по отношение на съдържанието и концентрацията на витамините и минералите в хранителните добавки. Най-важните промени са свързани с това, че в самите европейски регулации за хранителните добавки няма точни стойности за разрешените витамини и минерали. Така някои страни членки са си поставили свои национални норми. При нас заложените стойности не отразяват периода след 2004 година, тоест те са остарели. В сегашната Наредба всички стойности на витамини и минерали, за които има официални препоръки, са се адаптирали и сме се постарали да бъдем в унисон с новите тенденции  - това поясни още Димитров. Той даде пример:

„При досегашна препоръчителна дневна стойност на витамин С от 600 мг вече препоръчителна доза е 1700 мг на ден. За потребителя е важно да знае, че от юни месец 2020-а вече има публичен централизиран регистър на разрешените добавки.Той може да се види на страницата на Българската агенция по безопасност на храните. Там са посочени данни за търговеца, производителя, състава и предназначението на добавката", поясни д-р Димитров.

Според новата Наредба на хранителните добавки не бива да се приписва, че те лекуват болести или предпазват от тях. Целта е контролът върху безопасността да е още по-завишен, а потребителите да са по-информирани.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна