Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън на видеоконференцията на европейските лидери в четвъртък

| обновено на 23.03.21 в 21:28
Американският президент Джо Байдън - 23 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън е поканен да участва в Европейския съвет на 25 март от председателя на Съвета Шарл Мишел. Европейските лидери ще проведат видеоконференция на 25 и 26 март, на която ще обсъждат доставките и разпределянето на ваксините срещу Covid-19, както и отношенията с Русия и Турция и индустриалната политика.

„Поканих президента на САЩ да се присъедини към нашата среща, за да сподели своята гледна точка за бъдещото сътрудничество“, написа Мишел в "Туитър".

Той допълва, че е дошло времето отново да бъде изграден трансатлантическият съюз между Брюксел и Вашингтон.

Байдън ще се включи в европейската видеоконференция, потвърдиха от Белия дом. От там съобщиха още, че американският президент ще повдигне ред теми, по които отношенията между Евросъюза и Съединените щати трябва да бъдат "съживени" - общата борба с пандемията, климатичните промени, задълбочаването на търговските връзки и инвестициите.

Американският лидер ще търси разбирателство с европейските си партньори и по външнополитически въпроси, "включително Русия и Китай", съобщава АФП.

За последен път американски президент е произнасял обръщение на среща на върха на ЕС през 2009 г., според говорител на Европейския съюз, макар че Европа и САЩ имат редовни срещи на върха в рамките на НАТО.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна