Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълбочава се политическата криза в Словакия

Президентът Зузана Чапутова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Словакия Зузана Чапутова поиска оставката на премиера Игор Матович три седмици, след като без да се консултира с коалиционните си партньори  Матович достави в страната количества от руска ваксина "Спутник V", която не е преминала разрешителна процедура в Европейска агенция за лекарствата.

В знак на протест, вчера оставка подаде министърът на икономиката Рихард Сулик от коалиционния партньор на Матович - партията "Свобода и справедливост".

Премиерът да подаде оставка и да сложи край на продължаващата криза в управляващата четирипартийна коалиция, като позволи да бъде сформиран нов кабинет начело с друг министър-председател, поиска Чапутова.

Самият премиер изрази готовност да подаде оставка, но постави ред условия, включително да има министерско място в бъдещия кабинет.

Неизбежно е премиерът да подаде оставка и с това да позволи да се сключи споразумение между коалиционните партньори за реорганизация на кабинета, посочи в предавано по телевизията изявление Чапутова.

Матович каза в неделя, че е съгласен да се оттегли, но постави редица условия, включително негови противници в коалицията да се откажат от постовете си, а той да получи министерски пост в новия кабинет, което само разпали споровете.

Няколко министри напуснаха кабинета в течение на политическите разпри, а парламентът отмени днешното си заседание, докато политическите борби около кабинета продължават.

Чапутова, в чиито правомощия е да назначи новия премиер, заяви, че е неприемливо както изпълнителната, така и законодателната власт да бъдат лишени от способност за действие в разгара на пандемията от коронавируса, която засегна тежко страната с 5,5 милиона души население през последните седмици.

"Три седмици на безплодни преговори на фона на препълнени болници, изтощени медицински работници и хора, борещи се за живота си е нещо опасно и безразсъдно", заяви Чапутова.

Матович и неговата партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛаНО) спечелиха миналогодишните избори с обещания да изкоренят корупцията и да прекъснат съмнителните връзки между политици, магистрати и бизнесмени след убийството на известния разследващ журналист Ян Куциак.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова носи цветя, за да почете третата годишнина от убийството на словашкия журналист Ян Куциак, Братислава, 21 февруари 2021 г. Куциак беше застрелян заедно с годеницата си Мартина Кушнирова в дома си в селище, близо до Братислава, на 21 февруари 2018 г. 27-годишният репортер работи за словашкия уебсайт за новини actuality.sk и се специализира по теми за укриване на данъци. Полицията подозира, че убийството е свързано с разследванията му.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени