Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Троянският проход остава затворен, ограничения в Смолянско

Снимка: БГНЕС

425 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта.

Възстановено е движението на тежкотоварни автомобили по международния път Е-79 между Враца и Мездра. Отсечката беше затворена сутринта, за да бъде почистена и опесъчена.

В района натрупа нова снежна покривка, която на места е над 20 см. В област Враца пътищата са проходими при зимни условия.

Затворен за движение остава Троянския проход, съобщи председателят на Пътната агенция Георги Терзийски и уточни къде все още са в сила ограничения.

„Въвеждат поетапни ограничения на движението за тежкотоварни автомобили в проходите в областите Смолян и Кърджали, където вали обилен сняг“, каза той.

В област Смолян е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона и преминаването с ремаркета и полуремаркета през проходите „Превала”, „Рожен“ и "Пампорово", както и по пътищата Батак - Доспат и Девин - Кричим.

Няма информация за бедстващи хора, както и за населени места без електрозахранване, каза изпълняващият длъжността областен управител на Смолян Андриян Петров.

Новата снежна покривка в областта е 25 см.

Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т през ГКПП „Гюешево“ в посока Северна Македония, поради спиране на тежкотоварния трафик от граничните власти на  Република Северна Македония. Автомобилите изчакват на временни паркинги на територията на област Кюстендил.

Възстановено е движението за Варна при 30-и километър на АМ „Хемус“. Трафикът беше ограничен заради катастрофа, като движението се осъществяваше само в активна лента и се регулираше от екипи на „Пътна полиция“.

Председателят на Пътната агенция Георги Терзийски уточни, че причината за верижната катастрофа тази сутрин е неспазване на дистанция, а не непочистен път.

„Тук има елемент на спекулация. Наистина е имало моменти, в които изпреварващата лента е била със снежна покривка, но това е било само в периода, в който движението беше ограничено. След като бе позволено от КАТ да бъдат изтеглени автомобилите, участници в произшествието, техниката незабавно влезе и своевременно почисти участъка. Това верижно ПТП е следствие от неспазване на дистанция“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна