Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на патриарха на италианския език и литература Данте Алигиери

Портрет на Данте Алигиери от неизвестен художник (между 1500 г. и 1600 г.) в кабинета на кмета на община Орвието (Терни), Италия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес Италия отбелязва Деня на Данте Алигиери. Носителят на "Оскар", актьорът Роберто Бенини, ще чете стихове от поемата "Божествена комедия" по телевизия РАИ.

Тази година се честват 800 години от смъртта на Данте в град Равена.

В родния му град Флоренция и в столицата Рим са планирани различни тържества и прояви през цялата година.

Изложбата "Данте плюс 700 - софийско издание" може да бъде разгледана на пешеходната част на ул. "Париж" в София до 25 юни 2021 г. От Италианския културен институт посочват, че проектът е заимстван от изложбата "Данте плюс 700 в Равена" по идея на Марко Миколи.

Той обединява 32 различни творци. Използваните от тях изразни средства са илюстрация, комикси и стрийт арт, геометрично чертане и 3D анимация.

Творбите са анимирани от миланското студио Alkanoids и могат да се видят с технологията на добавената реалност чрез безплатното приложение за смартфони.

С "Данте плюс 700 - софийско издание" се дава начало на поредица от събития, посветени на патриарха на италианския език и литература Данте Алигиери (1265-1321).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна