Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската централна банка запази без промяна отрицателните лихви

Франкът продължава да бъде "скъп" и банката ще остане активна на валутния пазар при необходимост

Швейцарска централна банка

Швейцарската централна банка (ШЦБ) запази очаквано непроменени основните си отрицателни лихвени ставки и свръх експанзивната си парична политика, като отново заяви, че при необходимост е готова да се намеси на валутния пазар, за да ограничи силата на "високо надценения" швейцарски франк.

Банката остави непроменен основния си лихвен процент от -0,75%, който преди време замести действащия преди това целеви диапазон на тримесечния швейцарски Либор между -1,25% и -0,25%. По този начин новият лихвен процент на банката продължава да съвпада с нивото от -0,75% на депозитната лихва. Това е най-ниската лихва на централна банка в света.

Запазването на досегашните лихвени ставки е факт, въпреки че швейцарският франк загуби 3% от стойността си спрямо еврото. "Въпреки неотдавнашното отслабване швейцарският франк, той  остава високо надценен. С оглед на стабилизиране на икономическата активност и развитието на цените банката запазва своята експанзивна парична политика", се казва в съобщението след края на днешното заседание.

Графика евро/швейцарски франк

През 2020 г. валутните интервенции на ШЦБ се увеличиха до 110 млрд. швейцарски франка (около 117,52 млрд. долара) - най-високото ниво намеса на валутния пазар от 2012 г. Увеличените разходи разшириха финансовия баланс на централната банка до 1 трилион франка, което е много по-голям обем от размера на цялата швейцарска икономика.

Въпреки това банката заяви, че сега не е моментът да се отклонява от досегашната експанзивна политика, която е  в сила от 2015 г. насам.

"Експанзивната парична политика на ШЦБ осигурява благоприятни условия за финансиране, противодейства на възходящия натиск върху швейцарския франк и допринася за подходящо предоставяне на кредити и ликвидност на икономиката", се посочва в изявлението на банката след края на редовното заседание в четвъртък.

Централната банка също така запази декемврийската си прогноза за нарастване на швейцарската икономика с между 2,5% и 3,0% през 2021 г.

Банката обаче повиши леко прогнозите си за инфлацията, очаквайки тя се повиши с 0,2% през 2021 г. (при декемврийска оценка за нулева инфлация) и да нарасне с 0,4% (вместо с 0,2%) и с 0,5% през 2023 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна