Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Калейн поведе в многобоя на СК, Катрин Тасева засега е трета

Боряна Калейн
Снимка: Анна Недкова - БФХГ

Добър старт за индивидуалните ни гимнастички Боряна Калейн и Катрин Тасева на Световната купа по художествена гимнастика. Грациите ни представиха съчетанията си на обръч и топка в „Арена Армеец“, след които заемат първото и третото място във временното класиране.

Боряна Калейн стартира силно, въпреки че допусна леки неточности и в двете си композиции. Тя получи оценка от 25.100 за съчетанието на обръч, а лиричното й представяне с топка под съпровода на „Вечеряй, Радо“ беше оценено с 26.250. Така Калейн оглави временното класиране с актив от 51.350 точки.

„Въпреки, че имаше неточности и в двете съчетания, аз съм доволна, защото успях да запазя концентрацията си. Това е нещо, което на мен най-много ми пречи по време на състезанията. Разсейвам се понеже съм много емоционална. Радвам се, че успях да превъзмогна този момент. Емоцията в София е невероятна. За жалост не беше допусната публика в залата, но ние сме сигурни, че те ни гледат пред екраните и ни подкрепят. За състезатели като мен, които обичат да се докосват до публиката със съчетанията си е доста голямо предизвикателство. Надявам се това да е временно и скоро нещата да се върнат по стария начин. Въпреки неточностите съм доволна, започвам да се чувствам по уверена в себе си. Мисля, че до олимпиадата нещата ще са се получили. Надявам се утре да покажа повече, отколкото успях днес“, сподели пред BTV Боряна Калейн.


Катрин Тасева стартира колебливо и допусна по-сериозни грешки. За първото си съчетание на обръч тя получи оценка от 22.950, а на топка беше оценена с 24.400. По този начин Тасева събра 47.350 точки, което й отрежда третата позиция в класирането.


Втора във временното подреждане е представителката на Изреал – Линой Ашрам. Европейската шампионка в многобоя от Киев 2020 събра 51.350 точки след 25.550 на топка и 25.800 на обръч. Общият й резултат е равен с този на Боряна Калейн, но оценката й за изпълнение е по-ниска.

До края на деня предстои изиграването на съчетанията от гимнастичките в потоците „C” и „D”, след което ще стане ясно и крайното класиране за днес.

Утре (27 март) ще бъдат представени и композициите на бухалки и лента, а сборът на всички оценки ще определи шампионката в многобоя на Световната купа в София.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна