Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Народното събрание също се включва в световната кампания

"Часът на Земята" за 14-а поредна година у нас и по света

Над 7000 града от 180 държави ще се включат в инициативата Часът на Земята, посветена на опазването на планетата

| обновено на 27.03.21 в 13:32
Снимка: БГНЕС

Знакови сгради по цялото земно кълбо ще изключат светлините си, за да отбележат днес "Часът на Земята". Инициативата, свързана с глобалните промени в климата на планетата, насърчава отделните държави да изключват осветлението за един час, за да насочат светлината към въпроса за промените в климата. Тази пролет събитието се провежда за 14-а поредна година.

Първи в света гасят светлините си сгради в Нова Зеландия. Кулата Скай тауър в Окланд и сградата на парламента в Уелингтън потънаха в тъмнина в 8:30 ч. тази сутрин, съобщиха от природозащитната организация WWF (Световен фонд за дивата природа) в страната.

Светлините в общо над 7000 града от 180 държави ще бъдат изгасени в знак на солидарност с природата.

По традиция в последната събота на март в 20:30 часа милиони хора символично ще изгасят осветлението в домовете си за час, а знакови сгради ще притъмнят фасадите си.

Калина Бояджиева от Световния фонд за дивата природа:

"Мотото е "Бъди закрилник на природата и дай своя глас за нея". В световен мащаб сме загубили близо 68 процента от популацията на гръбначните животни само за 50 години."

Фокусът на кампанията у нас е опазването на кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години, казват от WWF.

"Всъщност ние сме единствената държава  в Европа, в която  популацията на мечки намалява, а не е стабилна", каза Калина Бояджиева.

С изключването на светлините в 20:30 ч на Фейсбук страницата на WWF-България ще започне празничен концерт. 

Народното събрание също ще стане част от световната кампания „Часът на Земята“ срещу глобалното изменение на климата. Като израз на подкрепата и ангажираността на парламента с проблемите на околната среда, светлините и на двете сгради на българския парламент ще бъдат изгасени тази вечер за един час.

Светливите на пл. „Народно събрание“ и на пл. „Княз Александър I“ ще бъдат изгасени между 21:30 и 22:30 ч.

Тази година Европейската програма за екоуправление и одит покани към инициативата „Часът на Земята“ да се включат и националните парламенти на страните членки на ЕС, освен Европейския парламент и редица други евроинституции.

Според екипа на програмата така националните парламенти, които представляват 500 милиона граждани, ще подчертаят своята ангажираност с проблемите на околната среда и климатичните промени, които заплашват качеството на живота на бъдещите поколения.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.