Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шабла и свободното къмпингуване: Ние сме добрите домакини, които изтупват покривката накрая

Плажът на Шабла
Снимка: Галена Ковчазова

Шабла ще посрещне летния туристически сезон с нерешения проблем за свободното къмпингуване. От години местната власт очаква да бъде регламентиран този начин на почивка.

Общината разполага с над 5 декара плажна ивица, която е предпочитано място за любителите на къмпингуването, но и до днес от този вид туризъм тя регистрира само разходи и никакви приходи.

Наредбата, регламентираща свободното къмпингуване, е готова, но продължава да не е обнародвана, заяви кметът на община Шабла Мариян Жечев.

„Ние сме добрите домакини, които, ако се изразя образно, изтупват покривката накрая. Около 500 тона генерирани отпадъци от свободно къмпингуване имаме в зоните, където то се случва. 200 лева струва един тон отпадък с всички отчисления, превози, сепариране и така нататък и това става за сметка на бюджета на община Шабла - на гражданите и на всички, които генерират този бюджет“.

Заради липсата на ясен регламент от години кемпери и палатки се разполагат на плажовете, от които по-голямата част са картирани като дюни и в защитените територии.

По думите на Мариян Жечев предстои поредното лято, в което нарушенията ще продължават.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна