Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Добрич и Перник започват присъствено обучение за членовете на СИК

Снимка: архив БНР

Районната избирателна комисия на Добрич започва обученията на членовете на секциите от днес в общините Крушари и Тервел. Те ще се провеждат присъствено, с разрешението на Регионалната здравна инспекция и в присъствието на техен експерт.

От Районната комисия в Добрич изразяват тревога, че все още няма желаещи за секционните избирателни комисии в Covid отделенията, както и за подвижните секции, които ще обслужват болните и лицата под карантина.

378 са вече формираните в област Добрич секционни избирателни комисии, в това число и две подвижни за хората с увреждания.

Проблем по думите на председателя на РИК в Добрич Цонка Велкова е липсата на желаещи да станат членове на СИК в Covid отделенията.

"Няма желаещи за такава секционна комисия на територията на община Добрич. Няма желаещи и за останалите подвижни, поне в Добрич".

Цонка Велкова уточни, че са подсигурени предпазни костюми, маски, дезинфектанти и всичко останало, което ще гарантира безопасността на хората, заети в подвижните секции.

Тя допълни и, че сложността на попълване на изборните протоколи също ще създаде проблем, като за обработката само на един от Изчислителния пункт са заявили, че ще отнема около 30 минути.

Обучението на членовете на секционните избирателни комисии в Перник също е присъствено, съобщи председателят на РИК Надя Боянова. То започва от днес по определен график.

Участниците в СИК ще бъдат обучавани по общини при строго спазване на противоепидемичните мерки.

В община Перник обучението ще се проведе в спортната зала „Борис Гюдеров” на 31 март и на 1 април.

В община Радомир членовете на СИК също ще бъдат разделени в две групи. Те ще се обучават в театралната зала на читалище „Напредък” от 9:00 и от 11:00 часа на 28 март.

В Трън и Брезник обученията са насрочени за 27 март, а в общините Ковачевци и Земен - на 28 март.

Това е по-добрият вариант, тъй като немалка част от участниците в секционните избирателни комисии нямат възможност за онлайн обучение, заяви председателят на РИК Надя Боянова.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.