Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

42-ият български военен контингент в Афганистан пое задълженията си

Официална церемония по предаване и приемане на отговорностите между 41-ия и 42-ия български контингенти в база „Летище Баграм“.
Снимка: Министерство на отбраната

Четиридесет и вторият български военен контингент в Афганистан е поел задълженията си, съобщиха от Министерството на отбраната. Близо 120 военни заминаха там в началото на месеца.

Командирите на 41-ви и 42-ри контингент полковник Тодор Тодоров и полковник Павлин Велков са подписали документите за ротацията. Страната ни участва в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“.

Военните са отговорни за охраната на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, носене на дежурства в базовия оперативен център, изпълнение на функции в щаба на мисията.

Подготовката и изпращането на мисията ни началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов посочи преди време като пример, че участието на страната ни в международни операции не е засегнато от ситуацията с Covid-19.

До май изтича срокът, който талибаните и Съединените щати договориха за изтегляне от Афганистан, но след скорошна среща на външните министри НАТО посочи, че няма окончателно решение за това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна