Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Джонсън и Джонсън" може да достави 400 млн. дози от своята Covid ваксина за Африка

Снимка: БТА

400 милиона дози ваксина срещу Covid-19 може да достави американската компания "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) за страните от Африканския съюз през тази година, съобщава Ройтерс.

Доставките могат да започнат през третото тримесечие, като европейското подразделение на компанията - "Янсен", е сключило сделка за 220 милиона дози с Африканския тръст за придобиване на ваксини, с възможност за допълнителна поръчка на още 180 милиона дози.

Имунизацията с "Джонсън и Джонсън" ще е само с една доза и има над 60 процента ефективност при предотвратяване на зараза с коронавирус. Повечето от ваксините за Африканския съюз ще се произвеждат в Република Южна Африка.

Същевременно нова фабрика в Абу Даби ще произвежда ваксини срещу коронавируса с технологията на китайската компания "Синофарм" (Sinofarm). Съоръжението в Обединените арабски емирства ще може да произвежда, бутилира и опакова по 200 милиона дози годишно. Препаратът ще се нарича "Хаят-Вакс".

Ефективността на китайската технология е 86 процента по данни на Емирствата и малко под 80 процента, според междинни данни на самата "Синофарм".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна