Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политико": САЩ планират да предложат на Иран известно облекчаване на санкциите

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да предложи на Иран нова оферта в опит да накара Техеран да приеме преговори по иранската ядрена програма, съобщи в понеделник "Политико" (Politico), позовавайки се на два свои източника, запознати с въпроса.

Според информация на онлайн изданието Вашингтон е готов да предложи на Техеран "известно облекчение от американските икономически санкции", ако Иран се съгласи да спре част от ядрената си дейност, включително обогатяване на урана до 20%.

Очаква се офертата да бъде отправена тази седмица, но все още не е сигурно дали Иран ще я приеме.

По-рано този месец иранските власти настояха, че Техеран ще приеме да се върне към пълното съответствие на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), известен като иранската ядрена сделка, ако САЩ отменят всички санкции.

"Американците трябва да премахнат всички санкции. Тогава ние ще потвърдим и ще се върнем към ядрената сделка и това е окончателната политика", каза пред седмица върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Върховният лидер обаче отбеляза, че предишните обещания на САЩ за вдигане на санкциите никога не са били изпълнени на практика. "Доверихме се на Америка по времето на Обама и изпълнихме ангажиментите си. Но те не го направиха. Американците заявиха на хартия, че санкциите ще бъдат премахнати, но не са вдигнали санкциите на практика. Ние нямаме доверие в техните обещания", отбеляза тогава Хаменей.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна