Три нови специалности за бакалаври ще има през учебната 2021/2022 г. в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, а създаването им е следствие от заявения интерес от страна на работодателите.
Парфюмерия и козметика, технология на растителните мазнини и етеричните масла, на тютюна и тютюневото производство, на захарите и захарните изделия ще изучават студентите, избрали една от новите специалности.
Другите две са „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ и „Икономика на туристическата индустрия“.
„Полагаме усилия за привличане на студенти и в двете защитени специалности", каза зам.-ректорът доц. Христо Спасов.
Това са „Машини и апарати за ХВП и биотехнологичната промишленост“ и „Топлотехника“, като държавата ще покрива изцяло или частично таксите за обучение на приетите при наличие на сключен договор с работодатели.
Вече е определен от Министерство на образованието и науката и приема за следващата учебна година - общо 815 студенти - бакалаври и магистри. През април ще се проведе втората предварителна онлайн кандидатстудентска сесия.