Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Димитър Бежански

| обновено на 31.03.21 в 14:47
Снимка: личен архив

На 68 години ни напусна писателят хуморист Димитър Бежански. 

Ето какво каза в "Артефир" неговият дългогодишен колега и приятел Весел Цанков, отговорен редактор в Редакция "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев":

"Един много ведър човек, усмихнат, с чудесно чувство за хумор, много прям и много честен. Открит човек – с него лесно се сприятеляваш. Запознахме, когато той завеждаше хумористичната страница на в. "Кооперативно село". През годините непрекъснато се засичахме – във вестник "Тримата глупаци", после сп. "Фрас", в "НЛО". През цялото време той сътрудничеше на хумористичната редакция на "Христо Ботев". По едно време дойде при нас. Стана и един от водещите, заедно с Любо Методиев, на "И рибар съм, и ловец съм", водеше и Нощния блок, беше съществена част от нашата редакция. Имаше доста награди за своя журналистически труд, но най-добрата награда е (ние сме пътували често с него в командировки), че имаше приятели в цяла България. Беше като рок звезда..."

Димитър Бежански е роден на 28 юли 1953 година. Заедно с Доньо Донев, Виктор Самуилов и Манол Манов издава култовия вестник „Тримата глупаци”, след това списание "Фрас". Един от основните автори на клуб "НЛО" по БНТ. 

Дълги години работи в Българското национално радио, програма "Христо Ботев", редакция "Хумор и сатира" и води предаването "И рибар съм, и ловец съм". Един от авторите на "Дядовата ръкавичка" и кабаре "Фата Моргана", един от водещите на "Заедно след полунощ".

Димитър Бежански е автор и на хумористичните книги „Търся французойка” „Грешница в полумрака” и „Ум патки пасе” (в съавторство с Виктор Самуилов и Доньо Донев). Лауреат е на „Сребърен МладЕж”, „Златен верблюд” и „Златен Мирон”, "Златно перо" на СБЖ.

Обичан от слушатели и колеги, винаги усмихнат, винаги оптимист. Така ще го запомним.

Поклон пред паметта му.

В звуковия файл можете да чуете разговор на Невена Праматарова с Весел Цанков и запис – интервю на Димитрина Кюркчиева с Димитър Бежански по повод неговата 60-годишнина.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна