Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически сблъсък в Шотландия по въпроса за втори референдум за независимост

Шотландският парламент в Единбург, 26 февруари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическите лидери в Шотландия имаха сериозен сблъсък по въпроса дали е необходим втори референдум за независимост в момент, когато Обединеното кралство се опитва да се възстановява от пандемията от коронавирус.

Дебатът се проведе онлайн по Би Би Си Шотландия преди общите избори на 6 май.

Лидерът на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че Шотландия е изправена пред риск да поеме в грешна посока, ако решенията за възстановяването бъдат оставени на Борис Джонсън.

Стърджън иска вторият вот за независимост да се състои през първата половина на следващия 5-годишен мандат на парламента при положение, че кризата е отминала.

Тя отрече, че преследването на независимостта е отвличане на вниманието от пандемията, изтъквайки че всеки ден фокусът ѝ е върху справянето с кризата, а не върху воденето на кампания за независимост.

Ако обаче решенията зависят от Борис Джонсън, те могат да бъдат погрешни, както стана и с излизането от ЕС против волята на шотландците, посочи Стръджън.

Пробританските ѝ опоненти обаче изтъкнаха, че последното нещо, от което се нуждае сега Шотландия, е референдум, който ще довeде до разединение.

Лидерът на шотландските консерватори Дъглас Рос каза, че масовото ваксиниране е показало силата на Обединеното кралство, когато всички негови части работят заедно.

Рос допълни, че е по-добре в шотландския парламент да се обсъждат закони за образованието и за бизнеса, отколкото за независимост.

Лейбъристите и либерал-демократите също са против референдума.

Зелената партия е за референдум, но без да се ангажира с времеви срокове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна