Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите осъзнават, че е важно да гласуват и защо

От изборите на 4 април зависят следващи други избори, казва Атанас Радев, председател на Студентски клуб на политолога

Колаж: Ангелина Грозева

В навечерието на 13-годишнината от основаването на Студентския клуб на политолога, неговите членове организират серия от инициативи, сред които дебати, литературен конкурс "Защо трябва да гласувам" и онлайн информационна кампания, за да насърчат младите да упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Важното е всички да направим своя информиран избор и да развиваме гражданска активност, вярва Атанас Радев, председател на Студентски клуб на политолога към СУ "Св. Климент Охридски".

"Основна ценност е гражданското общество и гражданското участие, ние като Студентски клуб на политолога следим и се борим за това, за да вярват младите хора в силата на своя избор. Организираме дебати за младите, съвместно с Национален младежки форум, но дебатът за младите тепърва започва, има нужда от стратегически цели и политики, насочени към младите. Образование, заетост и гражданско участие са приоритетните политики, които очакват младите като приоритетни политики на бъдещото правителство."

Всички ученици и студенти могат да гласуват по изключение не на адрес по местожителство по лична карта, а в близка до тях избирателна секция, в населеното място, където се обучават при представяне на Ученическа лична карта или Студентска карта, заедно с документа за самоличност. 

"Информираният избор няма как да бъде направен без да знаете конкретните приоритети на всички кандидати, програмите на самите партии, факт е, че няма как да упражните правото си на глас информирано, без да знаете програмите на всички кандидати. Добрият политик не е този който прави живота на хората по-добър, а този който дава възможност на хората да направят живота си по-добър. Правим всичко възможно да предоставяме информацията за младите на достъпен език. Самите дебати могат да бъдат видени на нашите информационни канали, но дебатът за младите тепърва предстои, не бива да оставаме безучастни, младите хора трябва да осъзнават и да имат желанието да участват в политическите процеси, защото ние сме настоящето, както аз обичам да казвам. "

Награждаването на победителите от литературния конкурс „Защо трябва да гласувам“, организиран от Студентски клуб на политолога" ще се проведе днес от 17:00 часа онлайн. 

Още за нагласите на младите да гласуват, гражданската активност и какво ще очакват младите от следващото правителство чуйте в интервюто на Ангелина Грозева с Атанас Радев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна