Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново не откриха сноубордиста, изчезнал преди 10 дни над ски-зона „Картала“

Снимка: БГНЕС

Без резултат приключи поредната акция на планинските спасители да открият сноубордиста, изчезнал преди десет дни в Рила над ски-зона „Картала“.

Търсенето беше подновено сутринта, след като планинските спасители са преценили, че ниските нощни температури ще им позволят да влязатв улея, където миналата седмица беше засечено мобилното устройство на 34-годишния мъж от София.

В ранния следобед обаче условията в района на лавината рязко са се променили:

"Започна да се пропада. Стана опасно за екипът, който работи там, и затова прекратихме за днес издирването. Става въпрос точно за този улей. Въпросът е сега, че телефонът е там, но дали и човекът е там. Никой нищо не може да каже".

Прогнозата за сериозно затопляне през следващите няколко дни не дава големи шансове издирването да продължи, каза Георги Ботев от Планинската спасителна служба в Благоевград:

"Наклонът е доста опасен. Отдолу има ледена основа и при предстоящото топене се получава подмиване на склона и е възможно да тръгне пак при натоварване от хора, целия склон надолу, така че рискът е голям и за момента няма да влизаме там. Ще наблюдаваме от съседните склонове. Ако позволяват условията, пак ще влезем частично да сондираме на определени места“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна