Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически момент за Бургас! Открита е новата библиотека (ГАЛЕРИЯ)



С ден на отворените врати новата градска библиотека с Център за съвременно изкуство посрещна първите си посетители в Бургас. Инвестицията е за над 8 милиона лева европейско и общинско финансиране. 

Исторически момент за Бургас. Така кметът Димитър Николов определи отварянето на сградата след ремонта:

"За всички детайли е помислено, най-вече за библиотеката след толкова десетки години разместване и миграция в различни сгради на територията на града най-сетне бургаската регионална библиотека си има свои дом. Това са едни от най-трудните задачи. Не знам другаде в България да се строят сгради на регионални библиотеки. Другото, което много ме впечатли, е съчетанието на дигиталните технологии. Националната художествена академия ще има втори дом тук- намерили са страхотни арт пространства, където студентите да работят и могат да съчетаят своите творби с изложбените зали, които са се вписали в корпуса на новата библиотека. За всеки има по нещо, включително и за децата."

Библиотеката разполага с 600 000 тома, които за първи път в 133-и годишната история на културната институция са събрани на едно място, уточни директорът Яна Кършийска, която не скри сълзите си на откриването:

"Това е цялото книжно богатство на бургаския край. Книги от преди 200 години, книги в дигитален вариант, отнесени към нашето съвремие, образователни системи. Безкрайно сме вдъхновени!"

„Заемната за възрастни" се намира на третия етаж. Само там се съхраняват над 200 хиляди книги и библиотечни документи. Освен българска и световна художествена литература, читателите могат да намерят специализирани източници на информация. Те са класифицирани в различни отдели на знанието – наука, философия, психология, религия, обществени науки и др. Новото съвременно обзавеждане на залата дава възможност на читателите да се настанят удобно на мека мебел, да разгледат избраната от тях литература или да търсят нова.

Залага се на модерните технологии, които правят четенето и обучението по-привлекателни за подрастващите. Z space стена е закупена основно с образователна цел. Тя ще бъде ползвана от студентите от Медицинския факултет, които ще могат да правят виртуално операции и други интервенции. Тя разполага и с пълната общообразователна програма на МОН – уроци по всички предмети от 1 до 12 клас. Видео уроците са в 3 D  формат. Софтуерът mozaBook, който също е наличен, позволява да се разшири учебният инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и други възможности за презентации. В детския отдел е разположен и интерактивният магичен под Funtronic. Чрез него децата ще трупат знания, докато се забавляват. Той също има огромни функционалности, които позволяват да се спортува, да се играе футбол например, да се пукат балони със скачане или да се участва във викторина на български и английски език на различна тематика и със състезателен характер. Има и приложения за деца със СОП.

Също на втория етаж се намират просторно кафене и магазин. Докато приключи процедурата по отдаването на магазина, той ще се използва за зала за представяне на книги на бургаски издателства. На този етаж е зрителната зала с голям зрителски капацитет и огромен LED екран. Тя е подходяща за провеждане на различни събития, конференции, срещи. 

Сред първите посетители, които  споделиха своите впечатления, беше и композиторът Стефан Диомов:

"Много се радвам за тази промяна в Бургас, поредната. Помня тези прашни махали от своето детство, нямаше и тротоари. Браво на тези, които сътвориха това чудо!" 

Двете арт пространства посрещат с експозиции графика и модерно изкуство. Сградата днес ще бъде отворена до 18.30 часа. От понеделник библиотеката ще работи и с читатели. От 5 април започва програма, наситена със срещи с писатели, филми и изложби. 

Повече чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна