Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графика и модерно изкуство показва новият арт център в Бургас

5
Снимка: Община Бургас

С две изложби бе открит Центърът за съвременно изкуство в сградата на новата библиотека на улица „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас. 

Експозицията „Архиви“ представя съвременни форми и творчески диалог между шестима бургаски автори. Провокативни и въздействащи са творбите на авангардните Иво Бистрички, Дарина Пеева, Стойко Сакалиев, Дора Славова, Венелин Шурелов и Симеон Шивачев. Куратор на изложбата, която е подредена на четвъртия етаж,  е Людмила Кутиева:

"Показваме картини и инсталации. Изложбата е модерна и артистична - поглед към действителността и темите, които вълнуват авторите."

В памет на художничката Лора Янева е обособено и специално място за творбата й „Златна рибка”.

Изложба графика, озаглавена "Колекция" на първия етаж в новата библиотека включва 25 селектирани творби на преподаватели, бивши и настоящи студенти от Националната художествена академия и филиала ѝ в Бургас. Сред тях ценителите на жанра ще видят картини на проф. д-р Десислава Христова - Тошева, доц. Йохан Йотов, доц. Димо Колибаров, ас. д-р Васил Колев, ас. д-р Велико Маринчевски. В изложбената зала има мултимедия. Филмът разказва за филиала на НХА в морския град.  Тук се намират и ателиетата, където студентите ще се обучават


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна