Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раковски гласува на Великден

| обновено на 04.04.21 в 09:28
Храм "Пресвето сърце Исусово" Раковски
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Арменците и католиците днес празнуват Възкресение Христово. В храмовете им в Пловдивско, където и двете общности са най-многобройни, се отслужват тържествени великденски служби. Но денят е и изборен. 

В Раковски, познат като католическа столица у нас, Янко Павлов, ръководител на църковния хор при храма „Пресвето сърце Исусово“, ще участва в тържествената литургия заедно с децата и възрастните. С църковни химни те ще прославят възкресението при пълни противоепидемични мерки. Но мъжът ще отиде и да гласува: 

"Празничната литургия започва от 10 часа сутринта. Ние ще излезем по-рано от нас, към 8,30 – така че ще упражним правото си на глас. Ще гласувам за едно по-светло бъдеще".

Мария Ташикова също казва, че Великден няма да попречи на вота и че тя самата ще намери време и за двете. А на въпрос защо смята, че е важно да се гласува, отговаря: "Трябва, защото иначе нещата иначе не отиват на добре, да оставим на течението някой друг да избира вместо нас – няма смисъл това".

Дали в Раковски католиците ще изберат и вот, и черква, предстои да разберем. Отсега е ясно, че след тържествената литургия, на която се благославят великденските ястия,  вярващите  ще се поздравят за Възкресение и ще почетат традицията да се съберат със семейството. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна