Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опашка от гласоподаватели пред постоянното представителство на България в Брюксел

| обновено на 04.04.21 в 23:22
Снимка: Ангелина Пискова, БНР

11 секции в Белгия и 2 в Люксембург отвориха врати днес за сънародниците ни, които желаят да дадат гласа си за парламентарните избори. Това е съответно с три и с една повече от предишните избори за Народно събрание.

Гласуването протече спокойно. Голяма опашка от желаещи да дадат своя вот се изви пред постоянното представителство на България в Брюксел.

Като основни предизвикателства се определят изискванията за разстояние заради пандемията от Covid-19, възможността за струпване на повече хора от допустимото спрямо мерките за безопасност, както и вечерния час в Белгия. 

Попълнена беше секционната комисия в посолството ни в Белгия, която около обяд се състоеше едва от трима души при необходим минимум от четирима. Следобед към нея бяха включени още двама души, научи "Хоризонт" от дипломатически източници.

Председателят на една от секционните комисии в белгийския град Гент, в който е съсредоточена най-голямата част от българската общност в страната, от снощи не отговаряше на телефона си и днес се чакаше решение на ЦИК кой да заеме мястото.

Пред постоянното представителство в Брюксел се изви опашка от около 250-300 души.

Двама от тях споделиха пред "Хоризонт" за какво ще дадат своя вот:

„Този път наистина искам пълна промяна“;

„За промяна, за една България, в която аз, като живееща в чужбина искам с желание да се връщам“.

Снимка: Ангелина Пискова

По предварителни данни най-много са гласували в една от секциите в посолството ни в Белгия за „Демократична България“. Следват „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна